Pers

GBM als expert met FCCWB ( 22 december 2016)

 

Enkele jaren geleden werd een Franstalige Federatie van bedrijfskeukens opgericht. Om diverse redenen is zij niet blijven voortbestaan. In Vlaanderen ontstonden er wel vier knappe organisaties. Het valt dus niet te ontkennen dat het nut heeft om zich te verenigen; de meeste betrokkenen waarderen dat ook. Aan Franstalige en Duitse kant was er dus een leemte die nu wordt opgevuld.
 
Eind maart kwamen enkele belanghebbenden samen om de zogeheten ‘Fédération des Cuisines de Collectivité de Wallonie-Bruxelles’ boven de doopvont te houden. De naam maakt ook duidelijk dat zowel Brusselaars als Duitstaligen welkom zijn. Een groot aantal grootkeukens zijn vooralsnog immers bij geen van de bestaande verenigingen aangesloten.

Het was al snel voor iedereen duidelijk dat Gérard Filot, een van de drijvende krachten achter het project, voorzitter moest worden. Hij heeft immers tientallen jaren ervaring aan het hoofd van een vlaggenschip met een 200-koppige bemanning die dagelijks meer dan 10.000 maaltijden bereidt voor de rust- en verzorgingstehuizen van de gemeente Seraing en de ziekenhuizen van Bois de l’Abbaye en het CHU van Luik. Gérard ziet hier “een kans om koks en andere belangrijke spelers van grootkeukens samen te brengen om goede praktijken uit te wisselen en samen naar oplossingen te zoeken om de sector te verbeteren, zowel wat de kwaliteit van de productie als de duurzaamheid van de prestaties betreft. Milieu en afvalbeheer maken immers ook deel uit van de uitdagingen waarmee de sector af te rekenen heeft.”
 
Michel Jonet, een van de andere initiatiefnemers achter het project, staat bij ISPC Luik in voor de grote klanten en de gastronomie. Ook hij is een groot voorstander van het project. Via het tijdschrift Euro-Toques en meer recent ook via dit magazine ‘Grande Cuisine’ levert hij dagelijks een bijdrage om de kennis en passie van de chefs die hij alle dagen op het terrein ontmoet met anderen te delen.
 
De Federatie krijgt binnenkort haar hoofdzetel in de streek van Namen, op het kruispunt van de voornaamste assen tussen Wallonië en Brussel. Zij hoopt al snel op enkele honderden leden te kunnen rekenen met de bedoeling ervaringen uit te wisselen, bijeenkomsten te organiseren, groepsaankopen te doen en advies in te winnen bij diverse raden en consulenten. De Federatie streeft slechts één doel na: de kwaliteit die ieder aan zijn patiënten/cliënten levert elke dag nog een beetje verder verbeteren. Om het met de woorden van de voorzitter te zeggen: “Omdat je samen nu eenmaal meer weet dan alleen, zouden we snel een nog hoger niveau moeten kunnen halen, zowel in Brussel als in Wallonië”

 

 

GBM, kleine onderneming waarop de crisis geen vat heeft

De keukens van Chu Dinant en Mont-Godinne, het Centre Hospitalier du Bois de l’Abbaye en het ziekenhuis Marie-Curie in Charleroi hebben, samen met nog enkele anderen, iets gemeen: zij dragen allemaal de stempel van GBM, een firma gevestigd in de industriezone van Awans nabij Luik.
 
CEO van deze florerende Waalse onderneming is Georges Bortels, geboren in Hasselt. Sinds kort staat zijn zoon Serge hem bij in het dagelijks management. De opvolging is verzekerd – dat is het minste wat je kunt zeggen.

Op de vraag: “Wat is uw grootste succes?”, antwoordt hij heel eenvoudig: “Op privévlak, 50 jaar huwelijksgeluk met mijn vrouw en mijn kinderen aan mijn zijde. Op zakelijk vlak viert onze onderneming haar 28-jarig bestaan. Vorig jaar behaalden we een omzet van 10,3 miljoen; initieel was dat 200.000 euro.”

Wat is het geheim van uw succes?

 

“Dat is eenvoudig. Wij luisteren naar de specifieke behoeften van elke klant en verdiepen ons daarin: aantal maaltijden, warm en/of koud, type activiteit – rusthuis, ziekenhuis of bedrijfskantine bijvoorbeeld. Wat ons bijzonder maakt, is dat werkelijk iedereen hier in staat is om naar de klant te luisteren. Vijf interieurarchitecten  helpen met het ontwerp van de keuken en/of de klantenzone, rekening houdend met de voorschriften van het FAVV en de HACCP-normen. Vervolgens werken wij een gedetailleerd voorstel uit met een implementatieplan dat rekening houdt met het verloop van het project en de geëigende materialen”. 

Hoe gaat het verder met de opvolging?

 

“Zodra de klant zijn bestelling plaatst, beginnen de werfleiders de nodige reserveringen te maken. Alles wat voor een goede werking vereist is, komt aan bod: lozingen, elektrische apparatuur, enz. Als we de klant zijn goedkeuring eenmaal hebben, beginnen wij met de uitvoering en opvolging van de technische plannen. Zij dienen ook als basis voor het latere onderhoud van de geïnstalleerde apparatuur.

GBM is een dynamisch bedrijf met 22 werknemers die maatwerk leveren gebaseerd op knowhow, tot grote tevredenheid van de klanten. Het levert technologisch geavanceerde apparatuur en de nieuwste innovaties op het gebied van maaltijddistributiesystemen, zowel warm opgediend als ontkoppeld bereid, genre Twinstar, de Multifresh-koelcel, de Unitray-trolley, de Streamcool en tal van ander materiaal voor professionals van collectieve en bedrijfskeukens, schoolrestaurants, hotels en restaurants. De onderneming kan een ISO 9001- en VCA-certificaat voorleggen, een van de strengste Europese normen inzake personeelsveiligheid. Onlangs werd GBM door Trends/Tendances bekroond met de titel ‘Gazelle 2016’ als een van de meest succesvolle ondernemingen in de provincie Luik. Sinds 2012 is het bedrijf lid van EUROCHEF SAS France, een internationaal label dat in 1999 is opgericht en momenteel 50 installateurs verspreid over Frankrijk, België en het Groothertogdom Luxemburg onder zijn hoede heeft.