UCL Mont Godinne

Realisaties > UCL Mont Godinne >

 

 

 

 

CHU Mont-Godinne Dinant investeert in nieuwe keukens op vlak van moderne technologie

 

SInds 27 februari 2013, kunnen alle patiënten, bezoekers en personeelsleden genieten van de gerechten die in de nieuwe keukens worden klaargemaakt. Deze zijn volledig conform aan de nieuwste eisen van het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen(FAVV).

 

De werkomgeving van het keukenpersoneel is drastisch verbeterd: de professionele keuken neemt een groter oppervlak in beslag, het gebruik van die ruimte werd geoptimaliseerd, performante apparatuur, ... Hier wordt er gebruik gemaakt van een uniek systeem in Wallonie van automatisch wassen en desinfecteren van maaltijdwagens, om een perfecte hygiëne te kunnen garanderen.

Een nieuw portioneersysteem met conditionering zorgt ervoor dat er soep met room warm kan geportioneerd worden met een industrieel systeem. De gezonde, gevarieerde en evenwichtige maaltijden die op deze site worden geproduceerd worden ondersteund door moderne en efficiënte technologie.

 

Momenteel produceren de keukens van Godinne dagelijks 2.000 maaltijden voor patiënten, bezoekers en medewerkers.

 

 

Het CHU Dinant Godinne, een kwalitatieve benadering van afvalbeheer

David de Baets en Virginie Vanesse beheren alle logistieke aspecten van voeding van het Universitair Ziekenhuis van Dinant en Godinne. Beide ziekenhuizen zijn onlangs gefusioneerd, het gaat erg goed en lijkt niet meteen af te gaan nemen, omdat ze op het punt staan te fusioneren met het ziekenhuis Sint-Elizabeth. Deze derde site zou samen met Dinant en Godinne het Universitair Ziekenhuis Namen gaan heten.
 
David de Baets is het hoofd van het logistiek departement van het geheel. Hij is industrieel ingenieur van opleiding en heeft al een goedgevulde carrière achter de rug (verantwoordelijke in het labo van Coca-Cola bij wateranalyse, teamleider voor de groep Terbeke). Hij heeft de expertise die nodig is voor de verschillende facetten van agro-alimentair beheer van een onderneming. Dankzij de ervaringen uit het verleden, blijft hij steeds gevoelig voor voedselverspilling. Sinds 2009, is hij actief voor Godinne: "Ik ben ervan overtuigd dat de winstgevendheid van een gemeenschappelijke keuken ook betrekking heeft op de studie van alles wat ze verspilt. Wij hebben een gemiddelde van 350 ton voedingsmiddelen per jaar. Op dat aangekochte volume, krijgen we zo'n 100 ton terug via ons afvalsysteem voor organisch afval. Dat is een uitdagend cijfer waar we niet trots op zijn. Maar het is een bewijs dat we moeten werken om te verbeteren. Bij het produceren van de voeding, wordt er speciale aandacht besteed om alles te recycleren op vlak van verpakkingen, kunststof en blik." 

 

keuken ziekenhuis

Virginie Vanesse is diëtiste van opleiding. Zij zorgt voor het beheer van de keuken en de aankopen van voeding als hoofd van de food service. Dit is een team met een staff van drie assistenten en een honderdtal koks en diëtisten. Haar ervaring in catering voor Sabena heeft haar het belang van food cost bijgebracht en het respect voor productieprocessen en stressbestendigheid, wat nodig is in een grootkeuken.

Ze is zich ervan bewust dat dit een beroep is waarin er vaak onzekerheden voorkomen:

"Er is vaak een vertraging tussen het binnenkomen en buitengaan van patiënten, of problemen wanneer er medische onderzoeken, chirurgische ingrepen of dringende ingrepen of veranderingen in dieet. Al deze parameters beïnvloeden het beheer. Wij moeten ons dus hieraan aanpassen. Wij hebben ervoor gekozen om in koude lijn te werken. Daardoor hebben we minder verlies gezien de portionering op elke site gaat plaatsvinden, en zo bekomen we minder afval."

Dit dynamische team heeft een doelstelling van 5 % minder afval te produceren in 2016.

Voor afvalverwijdering, bestaan er verschillende systemen op de markt. Het CHU heeft hier voor een Bivatech systeem gekozen, door firma Hobart Foster Belgium. Het bestaat uit een aantal verzamelpunten, strategisch opgesteld in de gehele keuken (5 in totaal: 3 in de afwaszone, 1 bij de handmatige vaat en 1 in de groentenwas). Een vacuüm systeem trekt het afval naar een shredder alvorens te worden opgeslagen in een tank van 10.000 liter. Elke 3 weken wordt de tank afgevoerd door een firma die hierin gespecialiseerd is, deze brengt de tank naar een bio-methaan centrum. Het afval krijgt zo een tweede leven en wordt omgezet naar energie.



Terug